Bij het werken op hoogte ontstaan zeer grote risico's. Zelfs bij het vallen van een beperkte hoogte doen zich ongevallen voor met blijvend letsel of de dood als gevolg. Bij werken op een hoogte van 2,5 meter is persoonlijke valbeveiliging verplicht, maar het gebruik hiervan is niet zonder risico's. In deze toolbox wordt daarom ingegaan op het veilig gebruiken van persoonlijke valbeveiliging.
De gevaren van valbeveiliging zijn:
Er zijn twee soorten lijnen waarmee je jezelf kunt beschermen tegen de gevolgen van het vallen van hoogte. Dit zijn de vanglijn en de valstopper. Beoordeel in elke situatie welke van de twee lijnen het meest veilig is en ga niet aan het werk totdat je beschikt over de juiste valbeveiliging.
Gebruik van persoonlijke valbeveiliging is verplicht vanaf 2,5 meter werkhoogte, indien er geen andere (collectieve) veiligheidsvoorzieningen, zoals een hekwerk, getroffen kunnen worden.
Persoonlijke valbeveiliging kan een val niet voorkomen, maar moet een val stoppen en de gevolgen van een val beperken. Bij de keuze voor persoonlijke valbeveiliging moet rekening gehouden worden met een aantal risicofactoren:
Minimale vrije ruimte = lengte van de vanglijn + lengte schokdemper + lengte gebruiker + veiligheidsmarge van 1,0 meter
Hoe groter de hoek ten opzichte van het ankerpunt, hoe groter het risico op een slinger-effect en hoe groter het risico om obstakels te raken tijdens een val!
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de KAM-afdeling!